Glutenvrij soezendeeg

Glutenvrij soezendeeg (Recept)

Soesjes, moorkoppen en eclairs: wat hebben ze met elkaar gemeen? Soezendeeg! Vandaar dat ik graag een recept wilde delen met jullie om heerlijk, glutenvrij soezendeeg te maken. Wat je er daarna zelf van maakt, is helemaal aan jou. Je kunt inderdaad lekkere moorkoppen maken of eclairs. Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit de vrije hand geven en lekker ze lekker vullen met allerlei verschillende opties! Denk bijvoorbeeld aan bakkersroom of mon chou met kersen vulling, heerlijk!

Wat heb je nodig voor glutenvrij soezendeeg?

  • 50 gram boter
  • 60 gram witte bloem (Schär Mix C)
  • zout
  • 100 ml handwarm water
  • 2 eieren (middelgroot)

Bereidingswijze

Snijd de boter in kleine stukjes en doe het in een steelpan. Voeg hier vervolgens 100 ml water en een beetje zout aan toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de boter volledig smelten totdat het een geheel wordt.

Uiteindelijk roer je in een keer de gezeefde witte bloem erdoor, en blijf op een laag vuur roeren tot het deeg als een soort bal van de pan loslaat. Doe het deeg vervolgens in een kom en laat het iets afkoelen.

Dan pak je de eieren en die mix je er een voor een door. Voeg het tweede ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen in het beslag. Blijf nog ongeveer 1 minuut mixen, nadat beide eieren helemaal zijn opgenomen in het beslag. Het deeg moet een mooie glans hebben en in stukken van de gardes vallen.

Schep het deeg in een spuitzak en maak bolletjes voor soesjes, of streepjes voor eclairs, op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 225 graden en bak ze voor 15 minuten. Vervolgens verlaag je de temperatuur naar 175 graden en bak je ze nogmaals 15 minuten.

Prik elk soesje eventjes met een satéprikker om de stroom te kunnen laten ontsnappen en laat ze 5 minuten in een uitgeschakelde, met de deur op een kiertje, drogen. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen en je kunt ze gaan vullen en decoren!

Enjoy!

Glutenvrije Biscuitbodem

Glutenvrije Biscuitbodem (Recept)

De veelzijdigste bodem voor een taart is toch wel de biscuitbodem, vind ik persoonlijk dan. Een goede glutenvrije biscuitbodem is zeker goed te doen, en het helemaal zeker een keer waard om te maken! Dit recept gebruik ik al jaren voor bijvoorbeeld het maken van een slagroomtaart of mokkataart.

Hij is makkelijk te maken en het aantal ingrediënten is goed te doen, dus ik zou zeggen: ‘waar wacht je nog op?’ Op een lekkere zondag een keer gaan bakken, en daarna heerlijk genieten van je zelfgemaakte glutenvrije biscuitbodem met jou eigen keuze aan vulling!

Wat heb je nodig?

  • 6 eierdooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • zout
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eiwitten
  • 80 gram rijstmeel/rijstebloem (ik gebruik die van Doves Farm)
  • 20 gram maiszetmeel

Bereidingswijze

Pak een springvorm van 22 centimeter van bekleed de bodem ervan met bakpapier. Zet de rand erop zodat het bakpapier klem komt te zitten, en knip vervolgens het overtollige uitstekend bakpapier weg.

Klop in een kom de dooiers met de helft van de kristalsuiker, het zakje vanillesuiker, een snufje zout, en de geraspte citroenschil met een mixer/keukenmachine dik en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Klop in een andere kom (met schone gardes) de eiwitten, met de rest van de kristalsuiker, stijf. Spatel (niet mixen!) vervolgens het dooiermengel voorzichtig door eiwitten.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zeef vervolgens in delen de rijstmeel met de maiszetmeel boven de kom en spatel dit er rustig door totdat het volledig is opgenomen door het mengel. Dan schenk je het in de springvorm en strijk je de bovenkant glad.

Bak de glutenvrije biscuitbodem in het midden van een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten lichtbruin en gaar.

Tip: De bodem is klaar als deze veerkrachtig aanvoelt.

Laat de bodem iets afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Vervolgens op een rooster verder laten afkoelen.
Het decoreren kan beginnen als de taart is afgekoeld.

Enjoy!

Glutenvrije Boterkoek (Recept)

Lekker, makkelijk en glutenvrij! Wat wil je nog meer?
Ohja! Het opeten van de boterkoek! Want hij is gewoon echt super lekker al zeg ik het zelf.

Ik ben alleen niet zo handig geweest moet ik jullie bekennen.. Ik ben namelijk een foto vergeten te maken van het eindresultaat.. Elze op haar best zullen we dan maar zeggen. Maar aan de andere kant, de boterkoek was zo lekker dat hij ook zo op was! Dus dat is dan wel weer een voordeel 😀

Wat heb je nodig?

250 gram witte bloem van Doves Farm
200 gram suiker
200 roomboter, plantaardige boter voor lactosevrij
8 gram vanillesuiker
1 ei (+ extra ei om in te smeren)
snufje zout

En een springvorm van 24 cm, met 26 cm lukt ‘ie ook wel hoor 😉

Boterkoek

Ingrediënten voor de glutenvrije boterkoek

Werkwijze voor het maken van de glutenvrije boterkoek

Mix de boter, suiker en de vanillesuiker in een mengkom tot een luchtig mengsel met de mixer of keukenmachine. Voeg het ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.

Boterkoek

Zo ziet het deeg er dan ongeveer uit

Pak een bakpapier en leg dit op de springvorm, doe vervolgens de rand eroverheen zodat het bakpapier goed blijft zitten. Knip eventueel het overige bakpapier wat buiten de randen steekt eraf. Verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel (even onder de warme kraan houden) kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bestrijk het deeg met een geklopt ei  en maak een motief in de koek met een vork.

Boterkoek

Mooi hartje erin gemaakt zoals je ziet

Bak de glutenvrije boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden. Genieten maar!

En dan zou hier dus het eindresultaat te zien zijn.. Maar die ben ik vergeten.. Ik al em nog wel eens een keer maken en dan de foto er alsnog bij plaatsen! Maar grootte kans.. dat ik dat ook vergeet! 😀

 

 

glutenvrije eiermuffins

Zoete Glutenvrije Eiermuffins (Recept)

Als je een echte zoetekauw ben, dan is dit een geschikt recept voor jou. Zoete glutenvrije eiermuffins. Zeer geschikt als ontbijt, lunch of leuk bij een picknick. Je kunt met relatief weinig ingrediënten een lekkere zoete snack op tafel te zetten.

Overigens zijn deze eiermuffins destijds gemaakt in papieren vormpjes. Het ziet er natuurlijk ontzettend gezellig uit, maar dit was niet echt het beste idee. Ze gingen namelijk totaal niet uit de vorm los. Het is gemakkelijker om de muffinvorm in te vetten en eventueel rondjes bakpapier te knippen voor op de bodem. Dan krijg je ze het mooiste uit de vorm.

Wat heb je nodig voor 6 zoete glutenvrije eiermuffins?

  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maiszetmeel
  • 0,5 appel

Hoe maak je de eiermuffins?

Stap 1: Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Stap 2: Doe alle ingrediënten in een kom en mix alle ingrediënten goed door elkaar met een garde of mixer. Dit doe je ongeveer 3 tot 5 minuten. Verdeel het beslag over zes vakjes van een muffinbakvorm. Vergeet deze niet goed in te vetten. Wil je liever niet dat hij aan de bodem blijft plakken? Gebruik dan een beetje bakpapier… Heb je geen muffinvorm? Gebruik dan een kleine springvorm of een ovenschaal, maar dan worden het natuurlijk geen echte muffins.

Stap 3: Plaats de muffinvorm in de oven en bak de eiermuffins gaar in 15 minuten in de oven.

In principe kun je eiermuffins een aantal dagen in een afgesloten bak bewaren in de koelkast. Je kunt ze natuurlijk ook heerlijk opeten. Voor het recept gebruik je ongeveer een half tot een hele appel, maar je kunt ook ander fruit gebruiken, zoals bananen of rode vruchten. Wil je liever geen zoete, maar hartige muffins, dan vervang je de suiker en vruchten voor hartige ingrediënten.

Ben jij meer een zoetekauw of ben jij echt dol op hartig?

Glutenvrije brunch broodjes (Recept)

Het is een klassieker bij het zondagochtend ontbijt. Brunchbroodjes. Ze zijn geschikt voor ieder moment, maar stiekem zijn ze echt onmisbaar tijdens de kerst-, paas en andere feestdagen. In onze webshop kun je ook glutenvrije brunch broodjes van Schnitzer kopen, maar zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van de witbroodmix van Doves Farm, maar een bruinbroodmix gebruiken kan natuurlijk ook. Je kunt eigenlijk alle kanten op met dit recept, want de pitjes kunnen natuurlijk ook nog vervangen of weglaten.

Wat heb je nodig voor 10 glutenvrije brunch broodjes?

glutenvrije brunch broodjes

Hoe maak je de glutenvrije brunch broodjes?

Stap 1: Doe alle ingrediënten in een mengkom. Mix de ingrediënten samen met de deeghaken voor 8 tot 10 minuten. Heb je geen deeghaken? Leg alle drogen ingrediënten op een schoon aanrecht en maak een kuiltje. Plaats de natte ingrediënten in het kuiltje en kneed dit met de handen samen.

Stap 2: Het handigste is om een muffinbakvorm te gebruiken. Vul de muffinvorm met bolletjes brooddeeg en strooi de zaadjes en pitjes eroverheen. Heb je geen muffinbakvorm? Vorm dan kleine bolletjes op een bakplaat met bakpapier.

Stap 3: Zet de muffinsvorm (of bakplaat) in de voorverwarmde oven (40 a 50 graden), met 1 van de ‘vakjes’ gevuld met water (of gebruik een schaaltje water). Laat de broodjes ongeveer 25 minuten rijzen. Verwarm na de 25 minuten de oven voor op 180 graden. Bak de glutenvrije brunch broodjes in 20 a 25 minuten gaar.

glutenvrije brunch broodjes

Wat vind jij onmisbaar bij het zondagochtend ontbijt?

Kun je roomboter vervangen door kokosolie?

Wanneer je lactosevrij, melkvrij of veganistisch eet, dan kun je geen roomboter gebruiken. In heel veel recepten wordt roomboter gebruikt, maar kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie? In de winkel krijgen wij regelmatig vragen over het vervangen van ingrediënten. Natuurlijk geven wij graag antwoord op al jullie vragen. Daar zijn we natuurlijk ook voor. Voor deze specifieke vraag gingen we op onderzoek. In de blog van vandaag vertellen wij hoe je roomboter kunt vervangen door kokosolie.

Roomboter vervangen

Wat is roomboter?

Roomboter is het gekarnde room van de melk en is afkomstig van koemelk. Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht. Uiteindelijk klont het vet in de proces samen en ontstaat er roomboter. Roomboter is een smeerbaar vet dat dus grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room en een beetje water. Het bevat vitamine A, D en E. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. De melk van een koe bestaat voor ongeveer 4% uit vet. Voor 1 kg roomboter is 20 liter koemelk nodig.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een plantaardig vet. Het wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. In kokosolie zitten ten opzichte van roomboter minder vitamine en mineralen. Daarintegen past het in een lactosevrije-, melkvrije- en veganistische levensstijl.

De meeste kokosolie is gemaakt van gedroogde kokos. Kokosolie heeft een neutrale geur en smaak. Het wordt behandeld met stoom (heet water van minimaal 100°C) waardoor de geur verdwijnt. Dit plantaardige vet is zeer geschikt voor alle gerechten waarbij een kokossmaak niet mag overheersen.Wanneer het verse vruchtvlees van verse en volwassen kokosnoten wordt gebruikt, krijgt u olie met de karakteristieke en zachte kokossmaak. Deze olie wordt ‘extra vierge’ genoemd.

Kokosolie heeft een unieke samenstelling: het bestaat voor het grootste deel uit verzadigde plantaardige vetzuren. Het voordeel is dat kokosolie een stabiel vet is dat niet snel ranzig wordt en relatief goed tegen hogere temperaturen bestand is.

Kun je roomboter vervangen door kokosolie?

Dan komen we nu bij de vraag of je roomboter kunt vervangen door kokosolie. Het antwoord is: JA! Het verschil tussen het gebruik van roomboter of kokosolie ligt hem voornamelijk in het vochtgehalte. Bij kokosolie zit eigenlijk geen vocht, en is dus ‘puur’ vet. Terwijl er dus bij roomboter tussen de 10% en 20% water in zit.

Wanneer je dit aanhoudt, dan kun je in principe alle recepten die je met roomboter maakt ook kunnen maken met kokosolie. Maar dan moet je 10%-20% van het totale gewicht wat je aan boter nodig hebt, vervangen door water. Als je  bijvoorbeeld 100 gram roomboter nodig zou hebben, kun je dit vervangen door 80 gram kokosolie en 20 gram water. 

Paasmeringues (Recept)

Paasmeringues maken is toch wel een van de makkelijkste glutenvrije dingen om te maken vind ik persoonlijk, maar het leuke eraan is dat je op zoveel manieren kunt variëren. Zowel met smaak als met ‘creatie’ kun je zoveel kanten op! Alleen al daarom zijn meringues een van de leukste dingen om te maken voor de Pasen.

Wat heb je nodig?

Azijn of citroensap voor het schoonmaken van de mixer en kom
3 eiwitten
99 gram fijne kristalsuiker

99 gram suiker klinkt natuurlijk heel raar, maar de bedoeling is dat je de eiwitten weegt (in grammen) en dan de dubbele hoeveelheid fijne kristalsuiker eraan toevoegt. En gemiddeld weegt een eiwit 33 gram, vandaar dat we even voor het gemak zijn uitgegaan van 99 gram fijne kristalsuiker.

een snufje zout
vanille extract

Bereidingswijze

Allereerst doe je de 3 eiwitten, samen met het snufje zout, in een mengkom. Vervolgens ga je met het garde-opzetstuk van je keukenmachine (handmixer kan ook natuurlijk) beginnen te mixen op de laagste stand. Je verhoogt de snelheid pas op het moment dat er grote bubbels ontstaan. Hierdoor worden de meringues wat voller, luchtiger, maar ook steviger.

Meringues

Stijf kloppen van de eiwiiten voor de Paasmeringues

De hoge snelheid kun je aanhouden totdat er een witte, dikke massa ontstaat. Dit duurt ongeveer een paar minuten, als je een keukenmachine gebruikt. Vervolgens pak je dan de fijne kristalsuiker en voeg je deze toe lepel voor lepel, terwijl de keukenmachine nog gewoon aanstaat op de hoge snelheid.

De reden dat je de suiker lepel voor lepel het beste erbij kan toevoegen is, omdat je niet wil dat de lucht er weer uit wordt geslagen door de ‘zware’ suiker. En als je het dus beetje bij beetje doet wordt de meringues luchtiger.

Als alle suiker erin zit laat je de keukenmachine nog door mixen voor ongeveer 10 minuten. Net zolang eigenlijk totdat je als je een beetje beslag tussen je duim en wijsvinger doet en dan wrijft, en je dan geen suikerkorrels meer voelt.

Dan kun je de vanille extract toevoegen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een andere smaak zijn als je dat lekkerder vindt.
Verwarm ondertussen de oven vast voor op 100 graden.

Je beslag is nu klaar! Vervolgens doe je het ei-mengel in een spuitzak met het liefst een ronde kop, zodat je mooie egale toefjes kan maken op de, met bakpapier beklede, bakplaat.

Tip: Wil je niet dat je bakpapier omhoog krult? Doe een beetje eiwit-mengel op de bakplaat en dan vervolgens het bakpapier eroverheen. Dit zorgt er ook voor dat als je een heteluchtoven heb je bakpapier niet omhoog vliegt.

Maak toefjes (± 24 stuks) op je bakplaat en bak ze af in een voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten. Je kan merken als ze klaar zijn als ze heel makkelijk loslaten van het bakpapier.

Decoreren

Gebruik kleurstof op je glazuur (dan wel gekocht, dan wel zelf gemaakt) om het de kleur te geven die je graag zou willen gebruiken. Het makkelijkste is om een zwarte/donker kleurig glazuur te hebben en een geel/oranje kleur.
Maak vervolgens een klein snaveltje met 2 oogjes op de meringues, en voilà! Paaskuiken meringues!

Botercreme

Super fluffy botercreme (Recept)

Een van de lekkerste decoraties op cupcakes vindt ik botercrème! Alleen bij het maken van botercrème zijn er wel een aantal dingen die ervoor zorgen dat hij echt super licht en luchtig wordt. Hier lees je mijn manier van het maken van botercrème, zodat jij ook de meeste luchtige, lekkere en mooie botercrème kan maken!

Dit recept is genoeg om 12 cupcakes te decoreren met een mooie toef botercrème. Vermenigvuldigen van dit recept kan natuurlijk altijd als je meer nodig hebt. Voor de cupcakes kun je gebruik maken van de glutenvrije cakemix van Peaks! Deze is zeer geschikt voor het maken van cupcakes. Geen zin in zelf bakken? Je kunt natuurlijk altijd een kant-en-klare cake gebruiken om te decoreren. Of deze chocolade cakejes!

Wat heb je nodig voor de botercreme?

  • 150 gram zachte ROOMBOTER
  • 340 gram gezeefde POEDERSUIKER
  • 3 a4 eetlepels (volle) melk
  • 1/4 theelepel vanille extract

Tip: Het beste kun je roomboter gebruiken met een extra hoog vetgehalte, zo hoog als 70 of 80 procent zelfs! Zelf geef ik dan nog de voorkeur aan ongezouten roomboter, maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

Tip: Het beste is om de roomboter een dag van tevoren uit de koelkast te halen, zodat deze lekker zacht is als je hem wilt gebruiken.

Bereidingswijze

Allereerst doe je de 150 gram zachte roomboter (op kamertemperatuur) in de mengkom en mix je dit met je keukenmachine voor zeker 5 minuten. Handmixer kan ook maar dan duurt het allemaal iets langer.

Vervolgens zeef je de poedersuiker en voeg je de helft van de poedersuiker toe aan je botermengel. Mix het dan voor 3 tot 5 minuten, zodat de poedersuiker helemaal is opgenomen door het botermengel.

Denk eraan met een keukenmachine: begin op de laagste snelheid! Anders vliegt de poedersuiker je om je oren.. 😉

Als alle poedersuiker is opgenomen in het botermengel, voeg je de rest van de poedersuiker toe en mix je weer alles goed doorelkaar voor 3 tot 5 minuten.

Pak een apart kommetje en doe hier de melk en de vanille extract in. Meng deze goed door elkaar en voeg dit mengel toe aan je botercrème. Dit geheel mix je dan weer voor ongeveer 3 tot 4 minuten, totdat de melk helemaal is opgenomen.

Wil je een kleurtje toevoegen aan je botercrème? Voeg dit dan toe als je de melk ook toevoegt.

En voilà! Je super fluffy botercreme is klaar voor gebruik!

Kaas-quiche met appel en walnoten

Kaas-quiche met appel (Recept)

Dit recept is echt begonnen als een probeersel. En aangezien mijn voorliefde voor kaas al bekend is.. een kaas-quiche leek het een goed idee om mee te experimenteren. Het doel was om een quiche te maken zonder bloem of bladerdeeg. En dat is naar mijn mening best wel goed gelukt!

Als kaasmonster ben ik helemaal enthousiast over dit recept, en het is ook nog eens redelijk makkelijk om te maken. Dus ook echt geschikt voor de beginnende glutenvrije bakker.

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke kaas-quiche?

  • 200 gram Mon Chou (verse roomkaas)
  • 2 bekers crème fraîche of zure room
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 3 eetlepels appeldiksap
  • zout en peper naar smaak
  • 1 appel
  • 25 gram gepelde walnoten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop allereerst de verse roomkaas (Mon Chou) met de crème fraîche of zure room tot een egaal, glad mengsel. Dit kan met een keukenmachine, maar ook gewoon met een handmixer. Roer dan vervolgens de geraspte oude kaas en de appeldiksap erdoorheen.

Breng geheel dan op smaak met zout en peper en verdeel vervolgens het geheel in een beboterde lage taartvorm van ongeveer 22 cm.

Een grotere taartvorm kan natuurlijk ook, maar dan wordt de quiche wat dunner. En je moet hem dan even goed in de gaten houden in de oven, zodat hij niet verbrand.
Een kleinere taartvorm kan natuurlijk ook worden gebruikt, maar dan moet je kijken of hij niet wat langer in de oven moet. Enjoy!

Bak de kaas-quiche op een rooster, in het midden van de voorverwarmde oven, voor ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de kaas-quiche afkoelen door hem te laten staan in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne partjes en garneer vervolgens de quiche met de schijfjes appel en de walnoten.

Zelf champignonragout maken

Zelf champignonragout maken is makkelijk om te doen en nog lekker ook. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf niet zo vaak maak, omdat mijn vriend het helemaal niet lekker vindt. Maar ikzelf vindt het wel lekker, dus als ik er zin in heb dan maak ik het op deze manier zoals hier beschreven staat.

Je hebt er eigenlijk niet zoveel voor nodig, maar het wordt wel echt lekker. Alleen nog wat pasteibakjes maken of kopen, en je bent al klaar om te eten. Ook op brood is het heerlijk overigens!

Wat heb je nodig?

♠ 200 gram champignons
(je kunt de champignons uiteraard vervangen door 200 gram kip, maar wat ook erg lekker is, is 100 gram kip en 100 gram champignons! Geniet ervan!)
♠ 1 klein ui
♠ 40 gram boter
♠ 25 gram rijstmeel
♠ 250 ml melk
♠ 1 theelepel groentebouillon
Qua kruiden gebruik ik: zout, peper en peterselie.

Bereidingswijze

Borstel allereerst de champignons helemaal schoon en snijd ze in stukjes. Vervolgens pel je het ui en snij je deze in kleine blokjes. Dan verhit je 20 gram boter in een koekenpan en bak je de ui samen met de champignon zachtjes voor ± 5 minuten.

Smelt dan de andere 20 gram boter in een steelpannetje en voeg als de boter helemaal gesmolten de rijstmeel erbij. Roer totdat er een glad mengel ontstaat. Schenk dan scheutje voor scheutje de melk erbij tot er een gladde dikke saus ontstaat. Dan doe je de champignons met ui erdoor en laat het zachtjes pruttelen voor  ± 3 minuten.

Breng het geheel op smaak door de bouillonpoeder, zout, peper en peterselie toe te voegen. En voilà, heerlijke champignonragout!

Enjoy!

Kaaskoekjes (Recept)

Zelf ben ik een groot fan kaaskoekjes! Nouja, kaas op zich ben ik gewoon al een fan van eigenlijk!  Jonge kaas, belegen kaas, oude kaas, brie, roomkaas: Ik vind ze allemaal geweldig! En daarom wilde ik graag een recept delen wat ik enige tijd geleden tegenkwam tussen mijn recepten. Ze zijn super makkelijk en snel te maken. En je hebt niet zoveel ingrediënten nodig, dus dat scheelt ook.

Enige tijd geleden heb ik dit recept gemaakt om mee te nemen naar een feestje en het was een hit! Ook de mensen die niet glutenvrij hoefde te eten waren helemaal enthousiast, dus echt een fijn recept met bijvoorbeeld verjaardagen.

De kaaskoekjes zijn lekker crunchy door de cornflakes, maar totaal niet droog door de kaas. Gewoonweg een goede combinatie. Zeker een echte aanrader om een keer te proberen.

Wat heb je nodig voor deze kaaskoekjes?

125 gram koude boter
75 gram meel, bijvoorbeeld rijstmeel of witte bloem van Doves Farm (mijn persoonlijke favoriet)
75 gram glutenvrije cornflakes
150 gram geraspte (oude) kaas (het kan gemaakt worden met elke soort geraspte kaas)

Bereidingswijze

Snij de boter allereerst in kleine blokjes en doe deze in een mengkom. Voeg vervolgens de cornflakes, het meel en de geraspte kaas toe. Eventueel een beetje zout en peper naar smaak.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Dan kneed je alles met je handen goed doorelkaar tot een samenhangende bal deeg. Vorm dan uiteindelijk van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op de bakplaat (bekleed met bakpapier) en druk ze een beetje plat.

Bak de kaaskoekjes in het midden van de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 mintuten goudbruin en gaar. Laat ze wel eerst goed afkoelen voordat je ze serveert, want de kaas blijft best wel lang heet.

Smakelijk!

Heb je de kaaskoekjes geprobeerd te maken? Wat vond je ervan? En wat vonden de gasten ervan? Ik ben benieuwd laat het ons weten onderin bij de comments!

Beste restauranthouders en horecazaken

Beste restauranthouder en horecazaken,

Het is lastig: mensen met specifieke wensen voor hun eten. Maar u krijgt er toch mee te maken: glutenvrije gasten. Dit kost extra tijd en moeite van u en uw werknemers. Maar als het goed gaat heeft u wel terugkerende klanten en dat is natuurlijk wat u wil in u horecagelegenheid toch?

Allereerst.. wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En dus ook producten op basis van deze granen. Glutenbevattende producten zijn o.a. brood, beschuit, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook komt gluten voor in soepen, sauzen, bouillon, diverse snoepjes en ijssoorten, doordat deze bovengenoemde producten vaak als bindmiddel gebruikt worden. Mensen met coeliakie kunnen deze producten dus niet eten zonder ziek te worden.

En dan.. wat is Coeliakie?

Coeliakie is een intolerantie  voor gluten. Eten dat gluten of sporen van gluten bevat, beschadigt het slijmvlies van de dunne darm bij mensen met coeliakie en veroorzaakt verschillende (pijnlijke) klachten. Hierdoor moeten zij dus levenslang glutenvrij eten. Niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten! Dit brengt natuurlijk voor u als horeca-ondernemer de nodige spanningen mee.

Glutenvrije producten

Het makkelijkste en meeste gebruikelijke is om onderscheid te maken tussen 3 productgroepen:
1. Van nature glutenvrije producten
Producten die van nature glutenvrij zijn: groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Maar vis, vlees en gevogelte horen hier ook bij, mits ze niet gepaneerd of met meel bestrooid zijn. Daarnaast heb je ook nog de producten als melk, ei, mais, aardappels, rijst en  bijvoorbeeld die gewoon kunnen worden gebruikt. Uiteraard mits ze goed behandelt en bereid zijn.

Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij, maar bij deze producten bestaat een verhoogd risico op kruisbesmetting. Kies daarom het liefst voor producten met officieel glutenvrij logo.

Let op: Zelfs sommige kruidmixen zijn niet toegestaan om het vlees of vis te kruiden, omdat deze gluten of sporen van gluten bevatten.

2. Glutenvrij gemaakte producten
Deze producten zijn van nature niet glutenvrij en bestaan onder andere uit ingrediënten die glutenvrij gemaakt zijn. Deze producten dragen de claim ‘glutenvrij’ en zijn vaak voorzien van het glutenvrij logo. Voorbeeld van dit soort producten zijn pasta’s op basis van mais of rijst.
Ook heb je glutenvrije tarwezetmeel. U zal wel denken ‘maar hierboven zeg je net dat er gluten in tarwe zit?’. Ja dat klopt, maar bij glutenvrij tarwezetmeel hebben ze de gluten uit de tarwe gehaald en is het daardoor geschikt voor een glutenvrij dieet. Wel is het verstandig om dit te overleggen met de klant, want er zijn nog steeds coeliakie-patiënten die er niet tegenkunnen, zie blog ‘Glutenvrije producten: wat houdt onder de 20 ppm eigenlijk in?

3. Producten die op ingrediëntenbasis glutenvrij zijn
Deze producten treft u aan in bijvoorbeeld onze winkel of verschillende groothandels. Het verwarrende voor u is wanneer een product de claim ‘glutenvrij’ en/of het glutenvrij logo niet op het etiket heeft staan, kan dit product op basis van ingrediënten wel geschikt zijn voor gebruik in het glutenvrije dieet. Aan de hand van de ingrediënten op het etiket kunt u nagaan of het product geschikt is.
Meer weten over etiketten lezen: Download hier de flyer.

Bereiden en serveren van glutenvrije maaltijden

Om u meer inzicht te geven waar u op moet letten bij de bereiding en het serveren van glutenvrije maaltijden, geven wij enkele tips. Dit om een goed verzorgde en smakelijke glutenvrije maaltijd te bereiden en te voorkomen dat er kruisbesmetting van het glutenvrije product plaatsvindt.

  • Neem de persoonlijke hygiëneregels van de organisatie heel serieus, betreft handen wassen en schone bedrijfskleding.
  • Zorg voor een schone en gescheiden werkplek voor de bereiding van glutenvrije etenswaren, gebruik bij het schoonmaken water en sop (!).
  • Stel 1 persoon verantwoordelijk voor het bereiden van de glutenvrije maaltijden. Liefst natuurlijk iemand met ervaring met voedselallergieën, anders iemand die bereid is zich in te lezen in voedselallergieën.
  • Gebruik het liefst nieuwe/schone pannen, schalen, borden, snijplanken (!), hand- en theedoeken. En het beste in zelfs apart keukenapparatuur voor het bereiden van de maaltijden.
  • Mocht u geen aparte oven of magnetron tot u beschikking hebben, bereid dan de glutenvrije producten in een schone (liefst wederom nieuwe) schaal afgedekt met folie.
  • Veelgemaakte fout: de broodrooster. Gebruik geen broodrooster waar glutenbevattend brood in is geroosterd.
  • Nog een veel gemaakte fout: de frituurpan. Maak gebruik een schone frituurpan met schone frituurolie. Gebruik geen frituurolie waar gepaneerde producten (zoals kroketten, schnitzels) of andere glutenbevattende producten  in zijn gefrituurd.
  • Gebruik alleen producten die geschikt zijn voor het glutenvrije dieet, zo nodig overleg met u leveranciers.
  • Probeer gebruik te maken van ongeopende verpakkingen.
  • Dien de glutenvrije maaltijden apart op om vergissingen te voorkomen, en communiceer goed met het bedienend personeel en de klant.
  • Mocht u een buffet hebben: zet dan de glutenvrij producten hoog of echt apart van de glutenvolle producten en maak duidelijk welke glutenvrij zijn.

Tip: Zorg voor duidelijke markeringen op de eventuele pannen, frituur, oven e.d. Dan maak je het voor uzelf en u personeel makkelijker.

Er kan iets mis gaan natuurlijk..

Het kan gebeuren dan een klant toch gluten heeft binnen gekregen. Dit is erg vervelend voor de gast, omdat deze klachten gaat krijgen. Ook is het belangrijk om te weten dat u niks meer kunt doen om de klachten te verminderen of weg te nemen.

En nog belangrijker: wees eerlijk tegen de klant!! Het is erg frustrerend als iemand doet alsof het niet gebeurd is, of dat ze de ernst niet inzien. De klant merkt gewoon altijd als er iets mis is gegaan, want deze krijgt last. Daarnaast kunt u ook nagaan (eventueel samen met de klant) waar het mis is gegaan, zodat het in het volgt niet meer gebeurd en u dus alsnog een ‘tevreden’ klant heeft die misschien nog terugkomt.

Ik hoop dat u er iets aan heeft gehad en dat u nog veel tevreden glutenvrije gasten mag ontvangen. Mochten er nog andere tips of handigheden missen, laat het ons zeker weten!

Kwarkbolletjes zonder gist (Recept)

Zo lekker romig en luchtig! Je kunt ze zoet maken of juist hartig, eigenlijk kun je er gewoon heel veel kanten mee op. En mede daarom wilde ik graag ook dit recept met jullie delen. Het originele recept is een ‘glutenvol’ recept wat ik van mijn oma ooit heb gekregen. Maar deze is dus getest en aangepast op een glutenvrije variant.
Daarnaast is het gewoon een makkelijk en simpel recept om lekkere bolletjes op tafel te kunnen zetten!

Wat heb nodig om dit recept te maken?

♥ 300 gram meel (ik gebruikte de witte bloem van Doves Farm, maar het kunt bijvoorbeeld ook 125 gram rijstmeel, 75 gram ketan 25 gram maiszetmeel en 75 gram maismeel, maar experimenteren is altijd een aanrader)
♥ 1 theelepel baksoda (dus niet bakpoeder!)
♥ 1/2 theelepel zout
♥ 3 eetlepels basterdsuiker
♥ 225 gram kwark
♥ 30 gram gesmolten boter
♥ ca. 3 eetlepels koffieroom
♥ ca. 3 eetlepels sesam- of maanzaad (optioneel natuurlijk, kan ook worden gedecoreerd met andere zaden of vulling)

Bereidingswijze

Meng allereerst het meel, het zout en de suiker in een kom door elkaar zodat deze goed gemend zijn. Kneed dan vervolgens de kwark en de gesmolten boter erdoor tot een samenhangend deeg. Dit gaat perfect in de keukenmachine overigens.

Wil je er bijvoorbeeld rozijnen doorheen doen, laat ze dan eerst wellen en voeg ze op dit punt in het recept toe. Nog even goed sneden en klaar is kees.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en leg deze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk dan de bolletjes met koffieroom en bestrooi ze met sesam- of maanzaad. Doe dan de bakplaat in de oven en laat de bolletjes voor 25 minuten in de oven totdat ze lichtbruin worden. Laat ze uiteindelijk goed afkoelen voor je ze serveert.

Enjoy!

ppm

Glutenvrij producten: wat houdt onder de 20ppm eigenlijk in?

Je ziet het regelmatig verschijnen op verschillende producten: glutenvrij (< 20 ppm). Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? En hoeveel gluten kunnen er dan in dat product zitten? Ik was nieuwsgiering en wilde op onderzoek uitgaan.

Europese wetgeving

Per 1 januari 2012 is de Europese verordening EC Nr 41/2009 in werking getreden. Deze wetgeving is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn voor glutenvrije producten en legt vast waaraan glutenvrije producten en etikettering moet voldoen.

Per 20 juli 2016 is de Europese verordening EC Nr 828/2014 voor glutenvrije producten van kracht geworden. Omdat de gevoeligheid voor gluten bij mensen met coeliakie verschilt, hebben ze hierin twee categorieën gedefinieerd:

  • Producten met een zeer laag glutengehalte: een glutengehalte tussen de 20-100 ppm.
  • Glutenvrije voedingsmiddelen: een glutengehalte beneden de 20 ppm.

Wat is nu eigenlijk ppm?

Ppm staat voor 20 mg/kg product. Dit houdt in dat er dus in producten een heel klein deel gluten kan zitten. Meerderdeel (ongeveer 80%) van de Coeliakie patiënten kan dit gewoon verdragen zonder klachten. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘gemiddeld gevoelige’ coeliakiepatiënt geen klachten en geen darmschade ondervindt als hij elke dag 10 mg gluten binnen krijgt.

Hoeveel is 10 ppm?

In een gemiddelde boterham zitten 1000 mg gluten (bron: Prevent CD). Een boterham weegt 30 gram. Dus 10 mg gluten is 0,3 gram boterham.

En hoe zit het dan met glutenvrij tarwezetmeel?

Door technologische bewerking kan een (graan)product zo bewerkt worden dat de gluten er uit worden gehaald, zoals dus bij glutenvrij tarwezetmeel. Het is lastig dat een product glutenvrije genoemd wordt, terwijl het niet 100% glutenvrij is. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen met coeliakie zonder problemen de producten die minder dan 20ppm gluten bevatten, kunnen eten. Toch kun je er op reageren, dus ben voorzichtig als je het uitprobeert. En zorg er dan ook voor dat je bijvoorbeeld 1 product probeert en dan die dag ook goed oplet, zodat je zeker weet of je het wel kan verdragen of toch beter is om het te laten.

Bronnen: NCV en The American Journal of Clinical Nutrition

Glutenvrije Donuts (Recept)

Als kind zijn was ik er al gek op: Donuts! Met al die verschillende toppings en kleurtjes, je wordt er gewoon blij van als je er naar kijkt! En om die reden wilde ik een recept met jullie delen om glutenvrije donuts te maken.

Het kost we even wat tijd en een klein beetje handigheid, het is echt zo lekker smullen als ze klaar zijn. De tijd die je er voor moet rekenen is ongeveer 2,5 uur in totaal. Dat is dus best een beetje ploeteren, maar dan heb je ook 20 tot 25 donuts gemaakt! Uiteraard ligt de tijd van decoreren eraan hoe je ze decoreert.
Mijn advies is ook daarom om er zoveel mogelijk te maken en ze dan gewoon in te vriezen, zodat je altijd wat lekkers bij de hand hebt.

Wat heb je nodig?

  • 360 ml melk
  • 70 gram boter
  • 2 zakjes instant gist (dat komt neer op ongeveer 22 gram)
  • 80 ml warm water
  • 2 eieren
  • 65 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 650 gram universele bloem (bijvoorbeeld van Doves Farm)
  • plantaardige olie voor de frituurpan, en een beetje extra voor het invetten van een mengkom
Glutenvrije Donuts

Glutenvrije donuts frituren

Bereidingswijze

Doe de melk in een (middelgrote) pan en verwarm op een matig vuur tot net warm genoeg om de boter erin te kunnen (!)  laten smelten. Doe de boter in een kom en giet de opgewarmde melk erover. Zet dit mengel even aan de kant voor later.

In een kleine kom doe je de gist in het warme water en laat je het oplossen gedurende 5 minuten. Na 5 minuten, giet je het gistmengsel in de grote kom van een keukenmachine. Eerst zorg je ervoor dat het melk-boter mengel is afgekoeld tot lauw. En dan voeg je het melk en het melk-boter mengel toe.

Tip: Natuurlijk kan je ook gewoon een handmixer gebruiken, maar zorg dan wel dat je ook deeghaken hebt als opzetstuk. En een flinke portie krachtige armen natuurlijk!

Voeg de eieren, het suiker, het zout, en de helft van het meel toe. Met behulp van de ‘normale’ mixeropzetstuk, combineer je de ingrediënten op lage snelheid tot meel wordt volledig is opgenomen in het mengsel. Voeg dan de rest van de bloem toe,  en wederom op lage snelheid totdat het is opgenomen. Vervolgens verhoog je van de snelheid tot middel en mix je tot het helemaal is een glad beslag is geworden.

Wissel vervolgens naar het deeghaak opzetstuk van de mixer en mix op medium snelheid tot het deeg ‘wegtrekt’ uit de kom en glad is, dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Doe het beslag in een goede in geoliede kom en dek deze af. Je laat dit voor ongeveer een uur rijzen of tot het verdubbeld is in grootte.  

Op een goed met bloem bestoven werkvlak rol je het deeg uit tot 1 cm dik. Met een ronde koekjes-uitsteker van ongeveer 6,5 centimeter steek je de vormpjes uit. En vervolgens pak je een kleinere koekjes-uitsteker (± 2 centimeter) om in het midden een gat te maken.  Leg de donut-vormen op een met bloem bestoven bakplaat en bedek deze met een theedoek. Laat ze nogmaals voor 30 minuten rijzen.

Tip: Je hoeft niet perse koekjes-uitstekers te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld ook een schaaltje gebruiken in ongeveer dezelfde afmetingen.

Verwarm de olie in een frituurpan voor op 185 graden. Met een vergietlepel plaats voorzichtig de donuts in de olie, voor ongeveer 1 minuut per kant. In de gemiddelde frituurpan kun je er 3 á 4 tegelijk in doen. Leg de donuts vervolgens op een rek om te laten afkoelen voor 15 tot 20 minuten voordat je gaat decoreren.

Tip: Heb je geen frituurpan? Gebruik dan gewoon een grote soep- of braadpan die je vult met olie. De temperatuur juist krijgen is dan natuurlijk wel een grotere uitdaging. Maar met een thermometer is de aanslag moet dit vast lukken.

Glutenvrije Donuts

Glutenvrije donuts decoreren

Decoreren

Het decoreren van de donuts kan op verschillende manieren en ligt er natuurlijk aan wat je lekker vindt. Je kunt ze bijvoorbeeld dippen in chocolade (au bain-marie smelten). Maar mijn persoonlijk favoriet is glazuur met sprinkels!

Glazuur maken is super easy namelijk. Het enigste wat je nodig hebt is poedersuiker en water. Eventueel een beetje voedingskleurstof. Je pakt 200 gram (gezeefde) poedersuiker en voeg hier heel voorzichtig theelepels water aan toe totdat er een dik papje ontstaat. Vervolgens voedingskleurstof erbij, en voilà je hebt glazuur!
Dip je donuts is het glazuur, sprinkels eroverheen en je bent klaar! Het glazuur moet gemiddeld ongeveer 1,5 uur uitharden, maar ik kan er meestal geen anderhalf uur vanaf blijven! 😉

Maar er zijn meer manieren op je donuts te decoreren: vanille glazuur, boter crème, chocolade ganache en ga zo maar door. Om jullie te inspireren voor zo creatief mogelijk te zijn heb ik wat voorbeelden verzamelt die ik echt super leuk vindt.

Enjoy!

Heb je nou zelf ook nog een nuttige of handige tip voor het maken van donuts, of een hele leuke of creatieve manier van decoreren? Of misschien wil je mij wel laten weten dat ze lekker waren? Dat mag, dan vind ik super leuk! Laat je bericht achter in de comments!