Recepten: Koekjes

Basisrecept voor Koekjes

Basisrecept voor Koekjes

Je kent het wel.. Zin om iets lekkers te maken, maar niet al te moeilijk. Maar toch gewoon lekker. Daar gebruik ik altijd dit recept voor, want het is zo makkelijk en je hebt eigenlijk alle ingrediënten meestal wel in huis. En daarnaast kun je variëren totdat je een ons weegt! Super handig om in je recepten verzameling te hebben zitten dus.

Basisrecept voor Koekjes

Basisrecept voor Koekjes

Wat heb je nodig?

– 80 gram boter (dit kan margarine zijn, of bijvoorbeeld roomboter)
– 75 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 150 gram meel
– snufje zout

Bereidingswijze

Allereerst klop je de boter en de suiker (met de vanillesuiker) goed door elkaar in een mengkom tot een glad beslag. Als het beslag goed gemengd is, doe je er het eitje bij en misschien je dit weer goed door elkaar. Zodra alles goed gemend is ga je langzaam het meel met het zout toevoegen totdat het weer een egaal beslag is geworden.

Vervolgens zet je het deeg (in de mengkom) even in de koelkast voor ongeveer een uur, zodat het wat kan stijven. Tip: Langer in de koelkast kan natuurlijk ook gewoon zonder problemen.

Als het beslag ongeveer een uur in de koelkast heeft gestaan ga je de oven vast voorverwarmen op 175 graden. Dan pak je het deeg uit de koelkast en maak je hoopjes deeg op de bakplaat.
Je kunt alle vormpjes maken eigenlijk wat je wilt, alleen is het deeg (vind ik) te plakkerig om echt vormpjes te gebruiken.

Dan hoppa in de oven voor ongeveer 15 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn geworden, dit kan soms ineens gebeuren overigens.

Enjoy!

Maar je kunt ook veel variëren met dit recept
Denk bijvoorbeeld aan speculaas of koekkruiden toe voegen als je het meel aan het beslag toevoegt. Of dat je chocolade chips erdoorheen mengt voor heerlijk chocolate chip cookies.
Ook kun je dit recept makkelijk aanpassen voor de lactosevrije variant, dus easy-peasy dit recept!
Kersttip: strooi wat amandelschaafsel over de koekjes en maak ze in stervormpjes/boomvormpjes voor lekkere, makkelijke, glutenvrije kerstkoekjes!

Heb je nou ook een leuke, makkelijk of handige tip voor bij dit recept? Laat het ons weten!
Heb je een vraag? Laat het ons weten!
Kortom vertel me, wat je vraag zou willen delen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.