Recepten: Koekjes, Recepten: Taart, Cake & Cupcakes

Paasmeringues (Recept)

Paasmeringues maken is toch wel een van de makkelijkste glutenvrije dingen om te maken vind ik persoonlijk, maar het leuke eraan is dat je op zoveel manieren kunt variëren. Zowel met smaak als met ‘creatie’ kun je zoveel kanten op! Alleen al daarom zijn meringues een van de leukste dingen om te maken voor de Pasen.

Wat heb je nodig?

Azijn of citroensap voor het schoonmaken van de mixer en kom
3 eiwitten
99 gram fijne kristalsuiker

99 gram suiker klinkt natuurlijk heel raar, maar de bedoeling is dat je de eiwitten weegt (in grammen) en dan de dubbele hoeveelheid fijne kristalsuiker eraan toevoegt. En gemiddeld weegt een eiwit 33 gram, vandaar dat we even voor het gemak zijn uitgegaan van 99 gram fijne kristalsuiker.

een snufje zout
vanille extract

Bereidingswijze

Allereerst doe je de 3 eiwitten, samen met het snufje zout, in een mengkom. Vervolgens ga je met het garde-opzetstuk van je keukenmachine (handmixer kan ook natuurlijk) beginnen te mixen op de laagste stand. Je verhoogt de snelheid pas op het moment dat er grote bubbels ontstaan. Hierdoor worden de meringues wat voller, luchtiger, maar ook steviger.

Meringues

Stijf kloppen van de eiwiiten voor de Paasmeringues

De hoge snelheid kun je aanhouden totdat er een witte, dikke massa ontstaat. Dit duurt ongeveer een paar minuten, als je een keukenmachine gebruikt. Vervolgens pak je dan de fijne kristalsuiker en voeg je deze toe lepel voor lepel, terwijl de keukenmachine nog gewoon aanstaat op de hoge snelheid.

De reden dat je de suiker lepel voor lepel het beste erbij kan toevoegen is, omdat je niet wil dat de lucht er weer uit wordt geslagen door de ‘zware’ suiker. En als je het dus beetje bij beetje doet wordt de meringues luchtiger.

Als alle suiker erin zit laat je de keukenmachine nog door mixen voor ongeveer 10 minuten. Net zolang eigenlijk totdat je als je een beetje beslag tussen je duim en wijsvinger doet en dan wrijft, en je dan geen suikerkorrels meer voelt.

Dan kun je de vanille extract toevoegen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een andere smaak zijn als je dat lekkerder vindt.
Verwarm ondertussen de oven vast voor op 100 graden.

Je beslag is nu klaar! Vervolgens doe je het ei-mengel in een spuitzak met het liefst een ronde kop, zodat je mooie egale toefjes kan maken op de, met bakpapier beklede, bakplaat.

Tip: Wil je niet dat je bakpapier omhoog krult? Doe een beetje eiwit-mengel op de bakplaat en dan vervolgens het bakpapier eroverheen. Dit zorgt er ook voor dat als je een heteluchtoven heb je bakpapier niet omhoog vliegt.

Maak toefjes (± 24 stuks) op je bakplaat en bak ze af in een voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten. Je kan merken als ze klaar zijn als ze heel makkelijk loslaten van het bakpapier.

Decoreren

Gebruik kleurstof op je glazuur (dan wel gekocht, dan wel zelf gemaakt) om het de kleur te geven die je graag zou willen gebruiken. Het makkelijkste is om een zwarte/donker kleurig glazuur te hebben en een geel/oranje kleur.
Maak vervolgens een klein snaveltje met 2 oogjes op de meringues, en voilà! Paaskuiken meringues!

3 thoughts on “Paasmeringues (Recept)

  1. Rianne Dunnewijk schreef:

    Ach deze zijn schattig, zal ik deze met oud en nieuw maken? Angela Bijnen van der Velden Monique Nijhof Ellen van Gijsel ?

    1. Monique Nijhof schreef:

      Jaaaaaaaaaa, mag ook eerder hoor -)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *