Recepten: Brood

Kwarkbolletjes zonder gist (Recept)

Zo lekker romig en luchtig! Je kunt ze zoet maken of juist hartig, eigenlijk kun je er gewoon heel veel kanten mee op. En mede daarom wilde ik graag ook dit recept met jullie delen. Het originele recept is een ‘glutenvol’ recept wat ik van mijn oma ooit heb gekregen. Maar deze is dus getest en aangepast op een glutenvrije variant.
Daarnaast is het gewoon een makkelijk en simpel recept om lekkere bolletjes op tafel te kunnen zetten!

Wat heb nodig om dit recept te maken?

♥ 300 gram meel (ik gebruikte de witte bloem van Doves Farm, maar het kunt bijvoorbeeld ook 125 gram rijstmeel, 75 gram ketan 25 gram maiszetmeel en 75 gram maismeel, maar experimenteren is altijd een aanrader)
♥ 1 theelepel baksoda (dus niet bakpoeder!)
♥ 1/2 theelepel zout
♥ 3 eetlepels basterdsuiker
♥ 225 gram kwark
♥ 30 gram gesmolten boter
♥ ca. 3 eetlepels koffieroom
♥ ca. 3 eetlepels sesam- of maanzaad (optioneel natuurlijk, kan ook worden gedecoreerd met andere zaden of vulling)

Bereidingswijze

Meng allereerst het meel, het zout en de suiker in een kom door elkaar zodat deze goed gemend zijn. Kneed dan vervolgens de kwark en de gesmolten boter erdoor tot een samenhangend deeg. Dit gaat perfect in de keukenmachine overigens.

Wil je er bijvoorbeeld rozijnen doorheen doen, laat ze dan eerst wellen en voeg ze op dit punt in het recept toe. Nog even goed sneden en klaar is kees.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en leg deze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk dan de bolletjes met koffieroom en bestrooi ze met sesam- of maanzaad. Doe dan de bakplaat in de oven en laat de bolletjes voor 25 minuten in de oven totdat ze lichtbruin worden. Laat ze uiteindelijk goed afkoelen voor je ze serveert.

Enjoy!

4 thoughts on “Kwarkbolletjes zonder gist (Recept)

  1. Gebruik je witte bloem van Doves of het zelfrijzend bakmeel?

    1. Kan beide, maar ik gebruik de gewoon wittebloem van Doves Farm 🙂

    2. En dan alleen baking soda. Hm, ben benieuwd. Had niet verwacht dat dat dan van die mooie bolletjes zouden worden. Ik ga ze binnenkort eens proberen te maken.

    3. Laat maar weten hoe ze gelukt zijn, ben altijd benieuwd bij een ander 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *