Blogberichten

Wat is het verschil tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder?

Bakpoeder

Er zijn veel verschillende rijsmiddelen te krijgen tegenwoordig. Maar waarom zo ontiegelijk veel? Dan weet je ook niet meer wat je het beste kunt gebruiken.
In Nederland kom je voornamelijk bakpoeder veel tegen in recepten terwijl je in Amerikaanse recepten vaak baksoda ziet. Of een combinatie van die 2 in een recept zelfs. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en kun je zomaar alles vervanger door de anderen?

Wat is baksoda?

Allereerst om mee te beginnen: baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat en zuiveringszout is allemaal hetzelfde spul. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren ontstaan er kleine gasbelletjes die ervoor zorgen dat je baksels luchtiger worden. Zuren die deze reactie voortbrengen bij baksoda zijn bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk en citroensap, maar ook cacao en azijn doen de truc.
Het beste werkt baksoda daarom ook in combinatie met een van deze zuren, anders heb je gewoonweg de kans dat het niet goed rijst. Of zelfs een beetje een rare smaak geeft.

“En hoe kun je baksoda nu eigenlijk vervangen? Simpel: 1 theelepel baksoda kun je vervangen door 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder.”

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een combinatie van baksoda en wijnsteenzuur (niet wijnsteenbakpoeder dus) of citroenzuur met daarbij een stabilisator zoals maiszetmeel. Bakpoeder is een ‘gemaakt iets’ om het bakken makkelijker te maken voor de thuisbakker. Er zit namelijk zuur, zout en een stabilisator in. Dus hoeft het baksel geen zuurhoudende ingrediënten meer te bevatten. Hierdoor is bakpoeder dus wel minder krachtig als baksoda.

“Maar hoe vervang je bakpoeder dan? Ook al simpel: 1 theelepel bakpoeder kun je vervangen door 1/3 theelepel baksoda.”

“En kun je bakpoeder en wijnsteenbakpoeder dan 1 op 1 met elkaar vervangen? Jazeker!”

Wat is wijnsteenbakpoeder?

Wijnsteenbakpoeder is een combinatie van baksoda en wijnsteen. Dus niet wijnsteenzuur en dat is dus ook het voornaamste verschil. Wijnsteen is kaliumzout van wijnsteenzuur. Wijnsteen gebruik je bijvoorbeeld om je eiwitten voor merengue te stabiliseren.
Het wijnsteen reageert met de baksoda, dus je hoeft geen zuur toe te voegen aan baksel bij het gebruik van wijnsteenbakpoeder.

“En wijnsteenbakpoeder? Je raad het al: 1 theelepel wijnsteenbakpoeder kun je vervangen door 1/3 theelepel baksoda.”

Conclusie: Wat is het verschil tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder?

Bakpoeder is de mildere variant van baksoda. Je hoeft hierbij geen zure ingrediënten in je baksel te hebben. Terwijl dit bij baksoda eigenlijk dus wel een vereiste is. Handig om rekening mee te houden is dat je deze 2 niet in dezelfde verhoudingen kunt gebruiken. Wijnsteenbakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder, aangezien ze beide minder sterk zijn als baksoda.
Veel mensen geven de voorkeur aan wijnsteenbakpoeder, omdat dit de door samenstelling een natuurlijkere variant zou zijn als bakpoeder.

Tip: Twijfel je of je bakpoeder nog goed is? Doe een beetje ineen schaalt en giet hier kokend water overheen. Als het begint te bubbelen dat is het nog goed. Dan heeft het namelijk zijn kracht nog.

Tip: Twijfel je of je baksoda nog goed is? Doe dan een beetje in een schaaltje en voeg er een beetje citroensap aan toe. Wederom als er belletjes ontstaan zit je goed.

Vond je dit artikel handig? Of heb je een vraag? Laat het hieronder weten bij de reacties.

5 thoughts on “Wat is het verschil tussen baksoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder?

 1. trix schreef:

  heel interessante informatie en ook duidelijk. Ik ben een beginneling op het gebied van glutenvrij (moeten) eten en dan is dit heel belangrijk.

  1. Elze schreef:

   Jazeker! En ieder begin is lastig, dus een beetje extra hulp en informatie is altijd fijn dan! 😀

 2. Mieke schreef:

  Nu weet ik waarom mijn paasbrood niet gerezen is. Geen ZUUr bij
  de baking soda

  1. Elze schreef:

   Zo kom je erachter inderdaad! 😀

 3. susanne schreef:

  Heel duidelijk, bedankt !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *