Blogberichten

Voedingsclaims: Suikerarm, Vetvrij, Bron van… Wat betekend het?

Voedingsclaims: Suikerarm, Vetvrij, Bron van... Wat betekend het?

Regelmatig zie ik het op producten staan (zowel glutenvrij als glutenvol): Suikervrij, Vetarm, Bron van vezels en weet ik het allemaal meer. Ik ben nieuwsgierig geworden wat dit nu precies is.
En voornamelijk of hier een daadwerkelijk regelgeving achter zit of dat het gewoon loze kreten zijn van fabrikanten die hun product willen verkopen?

Wetgeving

Het gebruik van claims is in Europese wetgeving geregeld en wordt ook gecontroleerd. Fabrikanten mogen een claim alleen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt en het product dus ook voldoet aan de eisen die worden gesteld.

Het voedingsmiddel moet aan bepaalde eisen voldoen om de claim te mogen dragen. Zo mag de claim ‘light’ alleen gebruikt worden als er bijvoorbeeld 30% minder suikers in zitten dan een vergelijkbaar product.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de gevoerde claims in Nederland

Overzicht van toegestane claims

Het product heeft minder dan 40 kilocalorieën (kcal) (170 kJ ) per 100 gram of 20 kcal (80 kJ) per 100 milliliter. Voor zoetjes geldt een limiet van 4 kcal (17 kJ)/portie.Als verzadigde vetzuren en de transvetzuren* in het product samen niet groter zijn dan 1,5 gram/100 gram en 0,75 gram/100 milliliter. Maximaal 10% van de energie bestaat uit verzadigde vetzuren en transvetzuren.Het gehalte aan omega-3-vetzuren is per 100 gram product en per 100 kcal mini­maal 0,6 gram alfa-linoleenzuur (ALA) of minimaal 80 milligram eicosapentaeen­zuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Lage energetische waarde

 

Verlaagde energetische waarde Het product bevat 30% minder energie (kcal/kJ). Wel moet er een vermelding in staan welke eigenschap het product energie verlagend maakt.
Bevat geen energie

 

De energetische waarde van het product is maximaal 4 kcal (17 kJ)/100 ml. Voor zoetjes geldt een limiet van 0,4 kcal (1,7 kJ)/portie.
Vetarm

 

Het vetgehalte van het product is maximaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 milliliter. Met uitzondering van halfvolle melk: 1,8 gram/100 milliliter.
Vetvrij Het vetgehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram/100 milliliter.
Arm aan verzadigde vetten

 

Vrij van verzadigde vetten

 

De som van de verzadigde vetzuren en de transvetzuren is niet groter dan 0,1 gram/100 gram of 0,1 gram/100 milliliter.
Suikerarm Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram/100 gram of 2,5 gram/100 milliliter.
Suikervrij

 

Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram/100 milliliter.
Zonder toegevoegde suikers

 

Aan het product zijn geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen toegevoegd. Bij een levensmiddel dat van nature suikers bevat, moet op het etiket staan: ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’.
Natriumarm/zoutarm

 

Het product bevat maximaal 0,12 gram natrium, of de omgerekende hoeveelheid zout, per 100 gram of 100 milliliter. Dit geldt niet voor water.
Zeer laag natriumgehalte/zoutgehalte

 

Het product bevat maximaal 0,04 gram natrium, of de omgerekende hoeveelheid zout, per 100 gram of 100 milliliter.
Natriumvrij/zoutloos

 

Het product bevat maximaal 0,005 gram natrium, dat is 0,0125 gram zout per 100 gram.
Geen natrium/zout toegevoegd

 

Aan het product is geen natrium/zout toegevoegd. Het product bevat maximaal 0,12 gram natrium, of de omgerekende hoeveelheid zout, per 100 gram of 100 milliliter.
Bron van vezels

 

Het vezelgehalte van het product is minimaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 kcal.
Vezelrijk Het vezelgehalte van het product is minimaal 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal.
Bron van eiwitten

 

Minimaal 12% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.
Eiwitrijk

 

Minimaal 20% van de energie in het levensmiddel bestaat uit eiwitten.
Bron van (naam van de vitamine(s) en/of naam van het mineraal/

de mineralen)

Het product bevat een minimale hoeveelheid, zoals vastgelegd in Europese regelgeving.
Rijk aan (naam van de vitamine(s) en/of naam van het mineraal/de mineralen) Het product bevat ten minste tweemaal de hoeveelheid van de onder ‘bron van vitamine of mineraal’ bedoelde hoeveelheid.
Bevat (naam van de stof)

 

Het product bevat een bepaalde stof die een gunstig effect heeft. Voor mineralen en vitamines moet het minimaal een bron van zijn.
Verhoogd gehalte aan (naam van de stof) Het product bevat minimaal een aanzienlijke hoeveelheid, zoals vastgelegd in Europese regelgeving. En het gehalte is minimaal 30% hoger dan dat van een vergelijkbaar product. Dit geldt niet voor vitamines en mineralen.
Verlaagd gehalte aan (naam van de stof)

 

Het gehalte van het product is minimaal 30% lager dan dat van een vergelijkbaar product. Uitzondering zijn de vitamines en mineralen, waarvoor een verschil geldt van 10% ten opzichte van de standaardhoeveelheden die vastgelegd zijn in Europese regelgeving, en voor natrium of zout is een verschil van 25% aanvaardbaar.**
Light of lite

 

Voor light geldt hetzelfde als voor verlaagd. Het product is light als het gehalte van het product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Op het product moet staan op welk aspect ‘light’ van toepassing is. Vaak geldt dit voor energie (kcal), vet of suikers.***
Van nature/natuurlijk

 

Als het product van nature aan sommige voedingsclaims voldoet dan mag de term ‘van nature’ of ‘natuurlijk’ gebruikt worden. De claim ‘Melk is van nature rijk aan calcium’ mag bijvoorbeeld gebruikt worden.
Bron van omega-3-vetzuren Het gehalte aan omega-3-vetzuren is per 100 gram product en per 100 kcal minimaal 0,3 gram alfa-linoleenzuur (ALA) of minimaal 40 milligram eicosapen­taeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Rijk aan omega-3-vetzuren

 

Rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten Minimaal 45% van de aanwezige vetzuren komen van enkelvoudig onverzadigde vetten. De enkelvoudige onverzadigde vetten leveren meer dan 20% van de energie van het product.
Rijk aan meervoudige onverzadigde vetten Minimaal 45% van de aanwezige vetzuren komen van meervoudig onverzadigde vetten. De meervoudige onverzadigde vetten leveren meer dan 20% van de energie van het product.
Rijk aan onverzadigde vetten

 

Minimaal 70% van de aanwezige vetzuren komen van onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten leveren meer dan 20% van de energie van het product.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *