Blogberichten

De lekkerste oliebollen maak je zelf!

Oliebollen

Ja echt waar: de lekkerste oliebollen maak je zelf! Trust me!
Het kost wat tijd jazeker, maar het resultaat mag er dan ook echt wel wezen. Ze zijn lekker en luchtig. Persoonlijk bak ik de oliebollen niet elk jaar zelf, want je moet natuurlijk ook wel zin in hebben. Maar als ik ze maak, maak ik ze op deze manier.

Wat heb je nodig?
– 500 gram Schär, Mix B
– 1 ei
– 12 gram gist
– 1,5 el psyllium
– 1 tl broodzout/bakkerszout
– 500 ml lauwe melk
– 250 ml spa rood

Oliebollen

Spa Rood

Bereidingswijze

Maak allereerst de melk lauwwarm (ongeveer 30 á 35 graden) en doe de helft van de melk in een mengkom. Voeg hier dan vervolgens de Mix B, de gist, de psyllium aan toe. Zorg dat het even goed door elkaar heen in gemengd in de kom.
Uiteindelijk doe je dan de rest van de melk en het ei erbij en dan je mengen totdat het een egaal beslag is geworden. Dan doe je uiteindelijk het broodzout en de spa rood erbij. En vervolgens weer goed mengen natuurlijk.

Tip: Mocht je rozijnen willen toevoegen, doe dat dan op zit punt in het recept. Ook weer even goed mengen, zodat alles goed verdeelt is.

De mengkom afdekken met vershoudfolie of een theedoek. Dan laten rijzen voor ongeveer 1 uur. Bedenk wel dat het deeg flink zal rijzen, dus houd hier rekening mee.

Oliebollen

Bakken/frituren van de oliebollen

Bakken van de oliebollen

Je kunt de oliebollen bakken op 2 manieren: in de frituurpan of in een ‘gewone’ pan. Niet iedereen heeft meer een frituurpan sinds de komst van de Airfryer, dus vandaar dat ik beide manieren met jullie deel.

In de frituur

Verwarm zonnebloemolie of arachide-olie in je frituur tot 180 graden (zorg ervoor dat het niet te heet wordt). Pak een ijsschep en steek deze even in de hete olie en maak er bolletjes van het beslag. Deze bolletjes laat je voorzichtig in de olie  zakken. Je bakt de oliebollen in 5-8 minuten gaar en ze draaien meestal vanzelf om. Doen ze dat niet, draai de oliebollen dan even om. Leg de oliebollen in een vergiet met wat keukenpapier om te laten uitlekken van olie.

Tip: Om de ijsschep schoon te maken en te houden, plaats je ‘m in een beker heet water.

In een pan

Om glutenvrije oliebollen te bakken heb je niet perse een frituurpan nodig.
Als je een wok of andere pan met een wat dikkere bodem hebt (bijvoorbeeld een soeppan) gaat het ook prima. Doe zonnebloemolie of arachide-olie in je pan en verwarm het. Om te controleren of je olie heet genoeg is kun je een keukenthermometer gebruiken. Houd de temperatuur van de olie een beetje in de gaten en zet je gas lager of hoger als dat nodig is. Dat is lastig, maar het zal je op een gegeven moment lukken.
Pak een ijsschep en steek deze even in de hete olie en maak er bolletjes van het beslag. Deze bolletjes laat je voorzichtig in de olie  zakken. Je bakt de oliebollen in 5-8 minuten gaar en ze draaien meestal vanzelf om. Doen ze dat niet, draai de oliebollen dan even om. Pak de oliebollen uit het vet met bijvoorbeeld een schuimspaan. Leg de oliebollen in een vergiet met wat keukenpapier om te laten uitlekken van olie.

Oliebollen

Happy newyear!

Tip: Houd het deksel van de pan binnen handbereik. Mocht de vlam in de pan slaan, dan kun je in ieder snel geval snel handelen en de deksel erop doen.
Tip: Zet je pan op de achterste pit van je fornuis. Op deze manier heb je minder kans dat je de pan omtrekt en hete olie over jezelf heen gooit.

Tip van oma tegen vieze geurtjes

Veel mensen bakken zelf geen oliebollen omdat ze het zo vinden stinken. Oma had daar wel iets voor. Neem een steelpannetje en breng wat water aan de kook. Doe er een flinke scheut azijn in en laat het water rustig koken tijdens het oliebollen bakken. Het werkt echt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *