Blogberichten

Kun je roomboter vervangen door kokosolie?

Wanneer je lactosevrij, melkvrij of veganistisch eet, dan kun je geen roomboter gebruiken. In heel veel recepten wordt roomboter gebruikt, maar kun je roomboter zomaar vervangen door kokosolie? In de winkel krijgen wij regelmatig vragen over het vervangen van ingrediënten. Natuurlijk geven wij graag antwoord op al jullie vragen. Daar zijn we natuurlijk ook voor. Voor deze specifieke vraag gingen we op onderzoek. In de blog van vandaag vertellen wij hoe je roomboter kunt vervangen door kokosolie.

Roomboter vervangen

Wat is roomboter?

Roomboter is het gekarnde room van de melk en is afkomstig van koemelk. Karnen is het proces waarbij verzuurde room in beweging wordt gebracht. Uiteindelijk klont het vet in de proces samen en ontstaat er roomboter. Roomboter is een smeerbaar vet dat dus grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room en een beetje water. Het bevat vitamine A, D en E. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. De melk van een koe bestaat voor ongeveer 4% uit vet. Voor 1 kg roomboter is 20 liter koemelk nodig.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een plantaardig vet. Het wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. In kokosolie zitten ten opzichte van roomboter minder vitamine en mineralen. Daarintegen past het in een lactosevrije-, melkvrije- en veganistische levensstijl.

De meeste kokosolie is gemaakt van gedroogde kokos. Kokosolie heeft een neutrale geur en smaak. Het wordt behandeld met stoom (heet water van minimaal 100°C) waardoor de geur verdwijnt. Dit plantaardige vet is zeer geschikt voor alle gerechten waarbij een kokossmaak niet mag overheersen.Wanneer het verse vruchtvlees van verse en volwassen kokosnoten wordt gebruikt, krijgt u olie met de karakteristieke en zachte kokossmaak. Deze olie wordt ‘extra vierge’ genoemd.

Kokosolie heeft een unieke samenstelling: het bestaat voor het grootste deel uit verzadigde plantaardige vetzuren. Het voordeel is dat kokosolie een stabiel vet is dat niet snel ranzig wordt en relatief goed tegen hogere temperaturen bestand is.

Kun je roomboter vervangen door kokosolie?

Dan komen we nu bij de vraag of je roomboter kunt vervangen door kokosolie. Het antwoord is: JA! Het verschil tussen het gebruik van roomboter of kokosolie ligt hem voornamelijk in het vochtgehalte. Bij kokosolie zit eigenlijk geen vocht, en is dus ‘puur’ vet. Terwijl er dus bij roomboter tussen de 10% en 20% water in zit.

Wanneer je dit aanhoudt, dan kun je in principe alle recepten die je met roomboter maakt ook kunnen maken met kokosolie. Maar dan moet je 10%-20% van het totale gewicht wat je aan boter nodig hebt, vervangen door water. Als je  bijvoorbeeld 100 gram roomboter nodig zou hebben, kun je dit vervangen door 80 gram kokosolie en 20 gram water. 

6 thoughts on “Kun je roomboter vervangen door kokosolie?

 1. Solveig schreef:

  Super bedankt voor deze info! 🙂

 2. Anne marie schreef:

  Top

 3. Janine van den Dijk schreef:

  Hartelijke dank voor deze duidelijke informatie. Ik ga proberen mijn cake recept om te zetten in kokosolie en extra water.

 4. Heidi schreef:

  Super tip. Heb net cupcakes gemaakt. Was een enorm succes. Bedankt!

 5. Karijn Devogelaere schreef:

  Dank voor de tip. Ik heb Sinterklaas koeken gebakken met rietsuiker en kokosvet. Het was echter niet nodig om extra vocht bij het deeg te doen. Ze smaken lekker!

 6. Nettie schreef:

  Heel helder. Ik kan meteen appeltaart bakken met wat in huis is. Fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *