Blogberichten

Ik krijg glutenvrij bezoek, HELP!

Leuk zo’n verjaardag! Maar er komt ook iemand op visite die glutenvrij eet, wat nu?
Niks aan de hand, komt helemaal goed! In deze blog geeft ik je een aantal tips en tricks voor een geslaagd bezoek. Vaak lijkt het allemaal moeilijker als dat het is, maar dat is ook logisch als je er zelf weinig of geen ervaring mee hebt. Vandaar de inspiratie voor deze blog.

First things first.. Gluten

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in  tarwe, maar ook in rogge, spelt en karmut. Het voordeel is dat tegenwoordig deze ingrediënten dikgedrukt of met HOOFDLETTERS op de verpakkingen moeten staan bij de ingrediëntenlijst. Hierdoor is het makkelijker te zoeken in de supermarkt wat wel geschikt is en wat niet geschikt is voor iemand met een glutenvrij dieet.
De bekendste producten waar gluten in zitten zijn o.a. brood, pasta, pizza, toastjes en koekjes. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer producten waar gluten in zitten.

Glutenvrije Bezoek

Van nature glutenvrije producten

Kruisbesmetting

Het voornaamst ‘gevaar’ waar je rekening mee moet houden is kruisbesmetting. Wanneer je bijvoorbeeld glutenvrije product hebt die je wilt bereiden, mag dit niet in aanraking komen met gluten. Denk hierbij aan schone snijplanken, bordjes en kopjes. Maar bijvoorbeeld goed is handen wassen is ook geen overbodige luxe. Daarnaast is het ook belangrijk om de glutenvolle producten en glutenvrije producten goed gescheiden te houden (ook op tafel).

Glutenvrije producten

Bij ons in de winkel en webshop vindt je een breed aanbod aan glutenvrije producten. Bijvoorbeeld koekjes, pasta, crackers en andere producten. Maar er zijn ook genoeg producten te krijgen die van nature glutenvrij zijn. Dat maakt het makkelijker om voor het glutenvolle en glutenvrije bezoek dezelfde dingen te kunnen serveren.

 

Van nature glutenvrije producten

  • Naturel chips
  • M&M’s, behalve de blauwe (!)
  • Pinda’s (ongezouten) en rozijnen
  • Blokjes kaas
  • Rauwkost
  • De meeste chocoladerepen (zonder vulling)
  • Qua drinken: koffie, thee, frisdrank, wijn (zo goed als alle), sapjes e.d.

Uiteraard is het gewoon belangrijk om goede te overleggen met je bezoek, want er kunnen natuurlijk ook producten zijn die ze helemaal niet lekker vinden. Vaak vinden veel mensen het ook makkelijk om producten te kopen die apart verpakt zitten, zodat het glutenvrije bezoek ze zelf kan openmaken en zo de kans op kruisbesmetting kan voorkomen.

Heb je nog een goede tip die er niet bij staat? Laat hem achter in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *