Blogberichten, Recepten: Brood

Glutenvrije Hulpmiddeltjes voor Bakken

Als je al een tijd glutenvrij eet dan heb je ze ondertussen vast al wel eens zien staan. Moeilijk woorden als psyllium en fibrex, daarbij nog een bak aan E-nummer en je bent alweer horendol gemaakt!
Wat zijn deze producten nou eigenlijk? En wat doen ze? En nog handiger om te weten: Hoe moet ik ze gebruiken? Daar ga ik in deze blog proberen antwoord op te geven.

Glutenvrije Hulpmiddeltjes voor Bakken

Psyllium, of vlozaad

De eenjarige plant ‘Plantage psyllium’ of ‘Plantago ovato’ is de bron van dit geweldige bakhulpmiddel.
De plant groeit in warmere gebieden zoals Canarische Eilanden, Zuid Spanje, Noord Afrika, Pakistan en India.
De psyllium vezel wordt gewonnen uit het schilletje van de zaden van die plant en worden dus psylliumvezels genoemd. Naast de slijmstoffen die in de schil voorkomen (wat dus echt top is bij glutenvrij bakken), werkt het ook bevorderend voor de stoelgang.
Het resultaat is dus dat de psylliumvezels ervoor zorgen dat je brood bijvoorbeeld beter bindt en minder kruimelt.
Hoe gebruik je psyllium?
Meng 1 eetlepel psyllium door 500 gram droge bloem of meel.
Meestal moet je in het broodrecept nog extra water toevoegen, het trekt namelijk erg veel vocht dus dit is wel aan te raden. Zodra er vocht bij komt, begint de psyllium te werken.

Xanthangom

Xanthangom is eigenlijk ook een E-nummer, namelijk E415. Het is een veelgebruikt gom, dat gebruikt wordt als verdikkingsmiddel. Xanthangom is een natuurlijk product dat wordt gewonnen tijdens de productie van suiker. Het goedje werkt geweldig en je brood krijgt een elasticiteit en viscositeit die je nog nooit meegemaakt hebt in je glutenvrije brood.
Hoe gebruik je xanthangom?
Meng 1 theelepel door 500 gram droog bloem.
Dit meng je door elkaar en voilà klaar om te gebruiken! Je zult het verschil echt wel merken en het is ook perfect te combineren met psyllium. Als je de psyllium en xanthaangom beide gebruikt, gaat je brood na 5 dagen zelfs nog niet brokkelen.

Fibrex

Fibrex, of wel suikerbietvezels. Ze leveren een bijdrage aan de dagelijkse vezelinname. Hiermee wordt de natuurlijke stoelgang en darmwerking gestimuleerd. Vezels zorgen er namelijk voor dat je een sneller een verzadigd gevoel heeft, terwijl de vezels zelf nauwelijks calorieën leveren.
Bij het glutenvrij brood zorgt fibrex ervoor dat het brood wat smeuïger wordt, een betere structuur krijgt en dat het brood langer houdbaar blijft(!).  Natuurlijk is het ook gewoon te gebruiken bij het maken van cake en koekjes.
Hoe gebruik je fibrex?
Meng 3 theelepel door 500 gram droog bloem en gebruik 1 dl extra water.
Erg staat op de verpakking dat je het niet moet bewaren naast producten met een sterke geur want dan adsorbeert de fibrex die geur en daarmee een stuk smaak.

Guargom

Guargom is een meel verkregen van een peulgewas graan (Cyamopsis tetragonolobus). De guargom verdikt elke bereiding, warm of koud. Het zorgt voor luchtigheid en soepelheid van alle bakkersbereidingen met glutenvrij meel.
Ook guargom is een E-nummer, namelijk E412.
Hoe gebruik je guargom?
Gebruik ongeveer 10g guargom bij 500g meel, hierna lauw water en een rijzingsmiddel aan toevoegen

Baksoda

Baksoda wordt gebruikt om het deeg luchtiger te maken en te laten rijzen. Het wordt ook vaak natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Baksoda is een rijsmiddel zonder toevoegingen.

Baksoda of natriumbicarbonaat is een basisch zout. Het heeft normaal gesproken iets zuurs nodig om te kunnen rijzen. Als in je recept in de andere ingrediënten iets zuurs zit, zoals citroensap, is het voldoende. Maar ook honing, druivensuiker, cacao, yoghurt of vruchten werken in dit geval als zuur. Als er geen zuur ingrediënt in je recept wordt gebruikt, dan kun je citroensap of appelazijn aan de baksoda toevoegen. Baksoda begint meteen te werken als het in aanraking komt met het zuur. Voeg het daarom zo laat mogelijk aan je beslag toe als je niet meer te veel hoeft te roeren en als je baksel bijna in de oven moet, anders vermindert de werking van de baksoda en gaat je taart, cake of gebak minder goed rijzen.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt ook vaak gebruikt in taarten, cakes, gebakjes en koekjes om het deeg luchtiger te maken en beter te laten rijzen. Het bakpoeder bestaat uit baksoda (voor een groot deel) en citroen- of wijnsteenzuur. Daarnaast bevat het vaak ook nog zetmeel (meestal maïszetmeel) om vocht te absorberen zodat het niet al in de verpakking gaat werken. Verder kunnen aan het bakpoeder ook nog E-nummers worden toegevoegd
Hoe gebruik je bakpoeder?
Volg altijd het aantal grammen uit het recept wat u wilt maken. Dit verschilt namelijk erg veel per recept.
Vervang bakpoeder en baksoda niet zomaar, want baksoda heeft veel meer rijskracht dan bakpoeder ofwel is vier maal zo sterk als bakpoeder

Hierboven dus een lijst van 6 verschillende bakhulpjes met ieder hun eigen kracht en toevoeging aan je glutenvrije baksels. Er zijn er natuurlijk nog wel wat meer..
Heb je nog een goede tip of iets wat je graag wil delen met de rest? Laat het hieronder gewoon weten, dat waarderen we erg!]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *