Blogberichten

Glutenvrij producten: wat houdt onder de 20ppm eigenlijk in?

ppm

Je ziet het regelmatig verschijnen op verschillende producten: glutenvrij (< 20 ppm). Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? En hoeveel gluten kunnen er dan in dat product zitten? Ik was nieuwsgiering en wilde op onderzoek uitgaan.

Europese wetgeving

Per 1 januari 2012 is de Europese verordening EC Nr 41/2009 in werking getreden. Deze wetgeving is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn voor glutenvrije producten en legt vast waaraan glutenvrije producten en etikettering moet voldoen.

Per 20 juli 2016 is de Europese verordening EC Nr 828/2014 voor glutenvrije producten van kracht geworden. Omdat de gevoeligheid voor gluten bij mensen met coeliakie verschilt, hebben ze hierin twee categorieën gedefinieerd:

  • Producten met een zeer laag glutengehalte: een glutengehalte tussen de 20-100 ppm.
  • Glutenvrije voedingsmiddelen: een glutengehalte beneden de 20 ppm.

Wat is nu eigenlijk ppm?

Ppm staat voor 20 mg/kg product. Dit houdt in dat er dus in producten een heel klein deel gluten kan zitten. Meerderdeel (ongeveer 80%) van de Coeliakie patiënten kan dit gewoon verdragen zonder klachten. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘gemiddeld gevoelige’ coeliakiepatiënt geen klachten en geen darmschade ondervindt als hij elke dag 10 mg gluten binnen krijgt.

Hoeveel is 10 ppm?

In een gemiddelde boterham zitten 1000 mg gluten (bron: Prevent CD). Een boterham weegt 30 gram. Dus 10 mg gluten is 0,3 gram boterham.

En hoe zit het dan met glutenvrij tarwezetmeel?

Door technologische bewerking kan een (graan)product zo bewerkt worden dat de gluten er uit worden gehaald, zoals dus bij glutenvrij tarwezetmeel. Het is lastig dat een product glutenvrije genoemd wordt, terwijl het niet 100% glutenvrij is. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen met coeliakie zonder problemen de producten die minder dan 20ppm gluten bevatten, kunnen eten. Toch kun je er op reageren, dus ben voorzichtig als je het uitprobeert. En zorg er dan ook voor dat je bijvoorbeeld 1 product probeert en dan die dag ook goed oplet, zodat je zeker weet of je het wel kan verdragen of toch beter is om het te laten.

Bronnen: NCV en The American Journal of Clinical Nutrition

2 thoughts on “Glutenvrij producten: wat houdt onder de 20ppm eigenlijk in?

  1. Meta Lafeber schreef:

    Blijkbaar is niet alles ook echt glutenvrij. Terwijl het er wel opstaat..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *