Blogberichten

Beste restauranthouders en horecazaken

Beste restauranthouder en horecazaken,

Het is lastig: mensen met specifieke wensen voor hun eten. Maar u krijgt er toch mee te maken: glutenvrije gasten. Dit kost extra tijd en moeite van u en uw werknemers. Maar als het goed gaat heeft u wel terugkerende klanten en dat is natuurlijk wat u wil in u horecagelegenheid toch?

Allereerst.. wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En dus ook producten op basis van deze granen. Glutenbevattende producten zijn o.a. brood, beschuit, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook komt gluten voor in soepen, sauzen, bouillon, diverse snoepjes en ijssoorten, doordat deze bovengenoemde producten vaak als bindmiddel gebruikt worden. Mensen met coeliakie kunnen deze producten dus niet eten zonder ziek te worden.

En dan.. wat is Coeliakie?

Coeliakie is een intolerantie  voor gluten. Eten dat gluten of sporen van gluten bevat, beschadigt het slijmvlies van de dunne darm bij mensen met coeliakie en veroorzaakt verschillende (pijnlijke) klachten. Hierdoor moeten zij dus levenslang glutenvrij eten. Niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten! Dit brengt natuurlijk voor u als horeca-ondernemer de nodige spanningen mee.

Glutenvrije producten

Het makkelijkste en meeste gebruikelijke is om onderscheid te maken tussen 3 productgroepen:
1. Van nature glutenvrije producten
Producten die van nature glutenvrij zijn: groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Maar vis, vlees en gevogelte horen hier ook bij, mits ze niet gepaneerd of met meel bestrooid zijn. Daarnaast heb je ook nog de producten als melk, ei, mais, aardappels, rijst en  bijvoorbeeld die gewoon kunnen worden gebruikt. Uiteraard mits ze goed behandelt en bereid zijn.

Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij, maar bij deze producten bestaat een verhoogd risico op kruisbesmetting. Kies daarom het liefst voor producten met officieel glutenvrij logo.

Let op: Zelfs sommige kruidmixen zijn niet toegestaan om het vlees of vis te kruiden, omdat deze gluten of sporen van gluten bevatten.

2. Glutenvrij gemaakte producten
Deze producten zijn van nature niet glutenvrij en bestaan onder andere uit ingrediënten die glutenvrij gemaakt zijn. Deze producten dragen de claim ‘glutenvrij’ en zijn vaak voorzien van het glutenvrij logo. Voorbeeld van dit soort producten zijn pasta’s op basis van mais of rijst.
Ook heb je glutenvrije tarwezetmeel. U zal wel denken ‘maar hierboven zeg je net dat er gluten in tarwe zit?’. Ja dat klopt, maar bij glutenvrij tarwezetmeel hebben ze de gluten uit de tarwe gehaald en is het daardoor geschikt voor een glutenvrij dieet. Wel is het verstandig om dit te overleggen met de klant, want er zijn nog steeds coeliakie-patiënten die er niet tegenkunnen, zie blog ‘Glutenvrije producten: wat houdt onder de 20 ppm eigenlijk in?

3. Producten die op ingrediëntenbasis glutenvrij zijn
Deze producten treft u aan in bijvoorbeeld onze winkel of verschillende groothandels. Het verwarrende voor u is wanneer een product de claim ‘glutenvrij’ en/of het glutenvrij logo niet op het etiket heeft staan, kan dit product op basis van ingrediënten wel geschikt zijn voor gebruik in het glutenvrije dieet. Aan de hand van de ingrediënten op het etiket kunt u nagaan of het product geschikt is.
Meer weten over etiketten lezen: Download hier de flyer.

Bereiden en serveren van glutenvrije maaltijden

Om u meer inzicht te geven waar u op moet letten bij de bereiding en het serveren van glutenvrije maaltijden, geven wij enkele tips. Dit om een goed verzorgde en smakelijke glutenvrije maaltijd te bereiden en te voorkomen dat er kruisbesmetting van het glutenvrije product plaatsvindt.

 • Neem de persoonlijke hygiëneregels van de organisatie heel serieus, betreft handen wassen en schone bedrijfskleding.
 • Zorg voor een schone en gescheiden werkplek voor de bereiding van glutenvrije etenswaren, gebruik bij het schoonmaken water en sop (!).
 • Stel 1 persoon verantwoordelijk voor het bereiden van de glutenvrije maaltijden. Liefst natuurlijk iemand met ervaring met voedselallergieën, anders iemand die bereid is zich in te lezen in voedselallergieën.
 • Gebruik het liefst nieuwe/schone pannen, schalen, borden, snijplanken (!), hand- en theedoeken. En het beste in zelfs apart keukenapparatuur voor het bereiden van de maaltijden.
 • Mocht u geen aparte oven of magnetron tot u beschikking hebben, bereid dan de glutenvrije producten in een schone (liefst wederom nieuwe) schaal afgedekt met folie.
 • Veelgemaakte fout: de broodrooster. Gebruik geen broodrooster waar glutenbevattend brood in is geroosterd.
 • Nog een veel gemaakte fout: de frituurpan. Maak gebruik een schone frituurpan met schone frituurolie. Gebruik geen frituurolie waar gepaneerde producten (zoals kroketten, schnitzels) of andere glutenbevattende producten  in zijn gefrituurd.
 • Gebruik alleen producten die geschikt zijn voor het glutenvrije dieet, zo nodig overleg met u leveranciers.
 • Probeer gebruik te maken van ongeopende verpakkingen.
 • Dien de glutenvrije maaltijden apart op om vergissingen te voorkomen, en communiceer goed met het bedienend personeel en de klant.
 • Mocht u een buffet hebben: zet dan de glutenvrij producten hoog of echt apart van de glutenvolle producten en maak duidelijk welke glutenvrij zijn.

Tip: Zorg voor duidelijke markeringen op de eventuele pannen, frituur, oven e.d. Dan maak je het voor uzelf en u personeel makkelijker.

Er kan iets mis gaan natuurlijk..

Het kan gebeuren dan een klant toch gluten heeft binnen gekregen. Dit is erg vervelend voor de gast, omdat deze klachten gaat krijgen. Ook is het belangrijk om te weten dat u niks meer kunt doen om de klachten te verminderen of weg te nemen.

En nog belangrijker: wees eerlijk tegen de klant!! Het is erg frustrerend als iemand doet alsof het niet gebeurd is, of dat ze de ernst niet inzien. De klant merkt gewoon altijd als er iets mis is gegaan, want deze krijgt last. Daarnaast kunt u ook nagaan (eventueel samen met de klant) waar het mis is gegaan, zodat het in het volgt niet meer gebeurd en u dus alsnog een ‘tevreden’ klant heeft die misschien nog terugkomt.

Ik hoop dat u er iets aan heeft gehad en dat u nog veel tevreden glutenvrije gasten mag ontvangen. Mochten er nog andere tips of handigheden missen, laat het ons zeker weten!

9 thoughts on “Beste restauranthouders en horecazaken

 1. Judith Franssen schreef:

  Helemaal mee eens. Soms zo onbekend dat je dan maar alleen groenten krijgt

  1. Dat is wel heel erg ja als je alleen maar groente krijgt.. Maar hopelijk kunnen we de restaurantwereld een keer wakker schudden met dit soort informatie 🙂

 2. Helemaal eens! Wat zou t toch fijn zijn om zomaar spontaan uit eten te kunnen gaan zonder eerst alles af te moeten bellen of er glutenvrij en of lactosearm /vrij gegeten kan worden.

 3. Ilona van Kan schreef:

  Bij restaurant De lach in Eindhoven. Gister perfect glutenvrij gegeten. Had het niet eens gemeld van te voren. Wordt gewoon heel vers gekookt. Super!

 4. Kim Strijbos schreef:

  Ze moeten maar eens gaan praten met de Longhorn in Oirschot! Daar kan je super goed glutenvrij eten!!! kanjers zijn het daar

  1. Elze schreef:

   Oh daar moet ik eens een keertje gaan kijken dan! Ben er nog nooit geweest, maar bedankt voor de tip! 😀

 5. almaz wijkel schreef:

  ook bij “de galerage” aan de oude urkhovenseweg nr 4 in tongelre eindhoven kun je prima terecht met coeliakie. Zeker als dit van te voren is aangegeven. Zelfs bij een gluten, lactose en soja intolerantie weten ze wat lekkers voor je klaar te maken

  1. Elze schreef:

   Ook al zo’n goede tip! Ik heb nog wat adresjes te gaan zo te zien! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *